Sunday, April 25, 2010

Teraju ANIMAS 2010-2011


Mesyuarat Agung ANIMAS
24 April 2010 Jam : 11.00 Pagi
Bilik Mesyuarat Cempaka ( FINAS )

Teraju utama bagi sesi 2010-2011
Dari kiri, Najat ( Timb. Presiden ), Kamn Ismail ( Presiden ), Hassan Muthalib ( Ahli Kehormat )
dan Amir Hamzah Hashim ( Timb. Presiden )

Terimakasih kepada semua yang telah menyatakan sokongan kepada kami melalui undian anda. Kini masa untuk bertindak dan mengorak langkah bersama dengan lebih rancak lagi bagi mempopularkan ANIMAS di persada negara.

Beberapa hari sebelum tibanya detik pemilihan Animas, aku menerima beberapa panggilan daripada rakan-rakan dan diadukan dengan beberapa persoalan berkaitan Animas. Antaranya, apa tujuan menjadi ahli Animas, apa Animas mampu buat untuk menjaga kebajikan para karyawan animasi tempatan, dan tidak kurang juga bertanya kenapa Animas diterajui oleh golongan "beruban?" dan tidak mahukah "aku" menjadi salah seorang penerajunya?
Lantas aku memberi beberapa poandangan yang berkaitan persoalan di atas. Pertamanya, aku melontarkan buah fikir bahawa Persatuan Animasi Malaysia ditubuhkan dalam rangka mengumpul data penggiat serta peminat animasi tempatan bagi mendapat khalayak ataupun populasi animasi yang lebih besar. Kemudian daripada itu, dengan populasi yang besar, animasi secara sendiri mampu berdiri sebagai satu industri yang mapan dan kukuh dimana jualan dan siarannya tidak lagi terhad kepada stesen tv tempatan semata-mata malah boleh dijual secara terus kepada para peminat melalui pelbagai medium seperti DVD, Buku-buku Khas serta permainan videonya. Keduanya, aku bertanya sendiri, apakah ANIMAS merupakan persatuan kebajikan? Jelas bukan! Ia bukanlah satu pertubuhan kebajikan hanya sekadar bagi membantu animator memperjuangkan gaji yang tidak dibayar oleh majikan, sebaliknya ia merupakan rumah yang dihuni oleh semua jenis penggiat samada karyawan, majikan, peminat mahupun tenaga pengajar, maka skopnya lebih luas daripada itu. Namun demikian, persoalan "gaji" yang sering dibangkitkan oleh para "kawan-kawan" akan tetap menjadi topik utama dalam setiap forum yang bakal berlangsung, dan ketiganya, untuk menjadi "pemain" dalam ANIMAS, memerlukan undian dari para ahli yang bermesyuarat dan mengundi dalam pemilihan dan natijahnya jutaan terimakasih dan penghargaan kepada para ahli mesyuarat dan pengundi sekelian kerana telah memilih kami para AJK baru bagi sesi 2010/2011 untuk menerajui ANIMAS. Dengan "tawaduk" aku juga menerima tanggungjawab ini sebagai amanah bagi terus memacu Animas dengan lebih giat dan aktif bagi mencapai maksud penubuhannya. Dan Insya Allah, Pameran Animasi Satu Malaysia yang sedang berlangsung di Perpustakaan Negara dari 20 April - 20 Mei 2010, dimana Majlis Perasmiannya akan diadakan pada 4 Mei ini, bakal menjadi batu tanda untuk untuk kita terus melangkah ke hadapan dengan pelbagai rangka program dan susunan keutamaannya sedang diteropong serta diperhalusi.

2 comments:

Tunsiber said...

Jgn marah kerana aku tidak hadir...tapi aku hantar sorak semangat dalam lontar suara Demang Selamat...

Ismail Noh said...

Mohon maaf dan terima kasih kerana menegur kesilapan fakta. Saya sudah memperbetulkannya :)